Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Όταν η επιχειρηματολογία ξεπερνά τα όρια της μπουρδολογίας

Μπορείς να επιχειρηματολογήσεις ότι καλώς έγινε ανάθεση 12 ώρες την εβδομάδα επικουρικό έργο σε υπάλληλο του Πανεπιστημίου (το μόνο επίσημο εκπαιδευτικό έργο που του ανατίθεται στα πλαίσια του εξαμήνου) όταν η ανάθεση αυτή αφορά εργαστήριο το οποίο έχει ανατεθεί σε 2 μέλη ΔΕΠ, είναι 2 ώρες την εβδομάδα (για 6 εβδομάδες το εξάμηνο σύμφωνα με τον γενικό κανόνα) και έχει 12 φοιτητές;

Σε αυτό το Πανεπιστήμιο, σε αυτή τη συνέλευση, ΝΑΙ! Και όχι μόνο! Βρίσκεις και υποστηρικτές σε αυτό. Μόνο που τότε  η επιχειρηματολογία ξεπερνά τα όρια της μπουρδολογίας.

Αλλά  «Με την όλη αυτή μπουρδολόγηση καταφέρνουμε αφενός να μπερδεκουλιάσουμε κάθε νοήμον άτομο και αφετέρου, αφού έχουμε ρίξει το δικό τους επίπεδο Αη-κιου, να φαινόμαστε εμείς (και ο κάθε μπουρδολόγος) ανώτερου επιπέδου.»
«Κατά την διαδικασία της μπουρδολόγησης σκοπός μας είναι να μπερδέψουμε τον ακροατή
ενώ το παίζουμε ξερόλες, πετώντας βαθυστόχαστες κοτσάνες που τις περισσότερες φορές δεν βγάζουν κανένα νόημα ή/και δεν έχουν καμία βάση.»

«Η διαφορά ανάμεσα στην μπούρδα και το ψέμα είναι ότι ο ψεύτης παρουσιάζει ως αληθινό κάτι που ο ίδιος θεωρεί ψέμα. Ο ψεύτης συνεπώς έχει σαφή άποψη περί του αληθινού. Ο μπουρδολόγος ενδέχεται να μη γνωρίζει, ή το πιθανότερο, να μην ενδιαφέρεται για την αλήθεια. Εκπέμπει ανοησίες, δηλαδή λεκτικές κατασκευές δίχως νόημα, ή ωραιολογίες που χαϊδεύουν τα αυτιά των ακροατών του χωρίς να εναποθέτουν εκεί κάποιο έλλογο μήνυμα.» πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«H απαξιωτική λέξη «μπούρδα» προέρχεται από τη γαλλική «bourde» (κατά το λεξικό Μπαμπινιώτη σημαίνει ανοησία). Στα αγγλικά η πλησιέστερη απόδοση είναι το «bullshit», ή πιο ευγενικά το «humbug». Οι αποχρώσεις, ωστόσο, των λέξεων αυτών διαφέρουν καθώς το «bullshit» είναι ενίοτε σκόπιμο και δημιουργικό, ενώ η μπούρδα είναι συνήθως αποτέλεσμα λεκτικού ή και συλλογιστικού λάθους.»

«Η μεθοδευμένη μπουρδολογία» όμως «συσκοτίζει το επίμαχο θέμα, μεταφέροντας τη συζήτηση σε άλλο μέτωπο αντιπαράθεσης, πιθανότατα του μέλλοντος.»


3 σχόλια:

  1. Από σχόλιο μέλους ΔΕΠ "Οταν έχεις δώσει άδεια στα 4 από τα 9 λιοντάρια σου, επόμενο είναι να μην σου βγαίνει η παράσταση. Τότε βαφτίζεις τις προβατίνες λιοντάρια και χρησιμοποιείς ακόμη και τον ... κουφό λέοντα ... αλλά δεν αναρωτιέσαι γιατί ζήτησες να σου φέρουν 2 ιπποπόταμους."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H μποροδολογία που ανεχτήκαμε τόσα χρόνια οδήγησε τη χώρα στην σημερινή κατάσταση. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα η μπουρδολογία αυτή όχι μόνο γίνεται ανεκτή αλλά και υποστηρίζεται στο Δημόσιο Πανεπιστημιο. Ανέφερα στην Γενική συνελευση του Τμήματος πως κακώς έχει γίνει ανάθεση εκπαιδευτικού έργου 12 ωρών την βδομάδα σε υπάλληλο του Πανεπιστημίου (το μόνο εκπαιδευτικό έργο για ένα εξάμηνο) καθώς το εργαστήριο στο οποίο του έγινε η ανάθεση είναι 2 ώρες την βδομάδα. Και εκεί άρχισε η μπουρδολογία προσπαθώντας να πείσουν την συνέλευση πως οι ιδιαιτερότητες και η ποιότητα απαιτούν τις 12 ώρες. Και αυτό έγινε ανεκτό και μάλστα υποστηρίχθηκε. Την άλλη μέρα βέβαια και αφού το κοινοποίησα στην Πανεπιστημιακή κοινότητα ήρθε διόρθωση με ανάθεση 2 ώρες και οι άλλες 10 πήγανε σε άλλο εργαστήριο. Να πω ... η δύναμη του ιντερνετ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή