Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Να κλείσετε την ΕΡΤ

"Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κύριο Αντώνη Σαμαρά.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Να κλείσετε την ΕΡΤ.
Να παραδώσετε 2900 εργαζόμενους στην κρεματόρια της Τρόικας.
Να κόψετε το δικαίωμα των Ελλήνων στην έγκυρη ενημέρωση, την ποιοτική ψυχαγωγία και την επιμόρφωση. Να κόψετε το νήμα που συνδέει τους Έλληνες με το παρελθόν τους και τις τάσεις της εποχής τους. Να παραδώσετε τους ακροατές και τους τηλεθεατές στην τουρκική γλώσσα και προπαγάνδα, στα πρωινάδικα, μεσημεριανάδικα, σκυλάδικα και κάθε μορφής
άδικα. Να τους κόψετε το ψωμί, την ιστορία και το όνειρο, το λόγο, το έργο και το νόημα.

Να κλείσετε την ΕΡΤ.
Αφού την απαξίωσαν όλοι οι πολύχρωμοι παπαγάλοι του συστήματος.

Αφού την παρέδωσαν βορά στα μικροπολιτικά παιχνίδια των κομμάτων.
Αφού τη συκοφάντησαν οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι της εξουσίας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, να κλείσετε την ΕΡΤ.
Και να πάρετε την ευθύνη. Γιατί εσείς έχετε την ευθύνη.
Ούτε ο καημένος ο Βενιζέλος που κατοικεί στο χρόνο που του παραχωρεί το MegaChannel και νομίζει ότι έχει κόμμα και ελπίζει. Ούτε ο καημένος ο Κουβέλης που προσπαθεί να πάρει ό,τι μπορεί από τη συμμετοχή του στην εξουσία. Ο ταλαίπωρος ο Κουβέλης που έχει για αρχάγγελο τη Ρεπούση που μας βλέπει σαν μπαμπουίνους και παρακολουθεί τη συμπεριφορά μας, χωρίς να γνωρίζει η δυστυχισμένη ότι εμείς παρακολουθούμε τη συμπεριφορά της και λέμε στα παιδιά μας τι να αποφύγουν.
Δεν έχουν αυτοί την ευθύνη κύριε.

Την έχετε εσείς.

Κλείστε την ΕΡΤ.
Σας βλέπουν ο Σπυρομήλιος, ο Μυριβήλης, ο Χατζιδάκις, ο Χορν. Όλοι εκείνοι οι λαμπεροί Έλληνες που προφανώς εσείς ξέρετε καλύτερα από μένα τον ελάχιστο.

Κλείστε την ΕΡΤ.
Αλλά ποτέ μην ξαναχρησιμοποιήσετε στις δημόσιες εμφανίσεις σας τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη
πρώην Γενικού Διευθυντή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Μολονότι επικαλείστε τη γνωριμία σας μαζί του και βάζετε σε περίοπτη θέση τη φωτογραφία σας μαζί του, δεν τον γνωρίζατε.

Να κλείσετε την ΕΡΤ.
Και να αποποιηθείτε της πνευματικής κληρονομιάς μιας μεγάλης και λαμπερής γυναίκας που με μεγάλωσε, της Πηνελόπης Δέλτα.

Να κλείσετε την ΕΡΤ, κύριε.
Να έχετε το προνόμιο ότι είστε ο Έλλην Πρωθυπουργός που έκοψε τη μνήμη των Ελλήνων και την προοπτική τους στο μέλλον. Να έχετε την τιμή ότι παραδώσατε τους θεατές και τους ακροατές στη λήθη και στις επιλογές των εμπόρων.

Να ανατινάξετε την ΕΡΤ, κύριε.
Ό,τι δεν κατάφεραν οι Γερμανοί με τον πρώτο πομπό της Ραδιοφωνίας στα Λιόσια να το κάνετε εσείς.

Να κλείσετε την ΕΡΤ.
Σας θυμάμαι που τοποθετούσατε ένα μαρμάρινο κεφάλι στο Μουσείο της Ακροπόλεως κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Και σας απαθανάτιζαν οι κάμερες. Την ώρα που θα κόβετε το κεφάλι της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης να φωνάξετε και πάλι τις κάμερες. Να μείνει στην ιστορία ο αποκεφαλισμός της πρόσφατης ιστορίας του τόπου και της μόνης πηγής πολιτισμού στα ΜΜΕ.

Να κλείσετε την ΕΡΤ, κύριε.
Γιατί δεν υπάρχει κανείς να σας φέρει αντίρρηση. Σήμερα έπρεπε όλοι οι λογοτέχνες, οι συνθέτες, οι ζωγράφοι, οι μουσικοί, όλοι οι καλλιτέχνες, να είναι στην ΕΡΤ. Και να φωνάζουν. Να κλειστούν μέσα και να την κάνουν «Κούγκι». Για να αντισταθούν και να πάει η ζωή μπροστά.

Κλείστε την, κύριε. Κανείς δεν θα αντιδράσει. Θα διοχετεύσετε και την είδηση ότι ο καταναλωτής γλιτώνει 50 ευρώ το χρόνο και όλοι θα είναι ευτυχισμένοι. Την καταστροφή κανείς δεν θα την ιστορήσει.

Κύριε, Η ΕΡΤ δεν σας ανήκει. Όσους διορισμούς και να κάνετε εσείς και οι συνεταίροι σας. Ανήκει στον ελληνικό λαό. Είναι περιουσία του. Και την λεηλατείτε. Ο ίσκιος όλων σας είναι πολύ μικρότερος από το έγκλημα που κάνετε. Ακρωτηριάζετε την Ελλάδα.

Αντώνης Ανδρικάκης- πρώην Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Ε.Ρ.Α)»

1 σχόλιο:

  1. "(...)Ως προς τον αντικοινοβουλευτικό και αυταρχικό χαρακτήρα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου προβλέπονται από το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, όπου δεν αρκεί μια διοικητική πράξη αλλά απαιτείται τυπικός νόμος για να ρυθμισθεί ένα ζήτημα, ωστόσο δεν υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος ή η δημοσιοποίηση της πρόθεσης ψήφισης του απειλεί την ακύρωση εκείνων που αυτός ο νόμος έχει σκοπό να αντιμετωπίσει αφού αυτοί τους οποίους αφορά αποκτούν τον χρόνο για να τον υπονομεύσουν, να τον καταστήσουν άνευ ουσίας ή να εκθέσουν την κυβέρνηση σε δυσανάλογα μεγαλύτερο κόστος από το προσδοκώμενο όφελος της εφαρμογής του. Το κλείσιμο ενός δημοσίου οργανισμού –εφόσον το κρίνει η κυβέρνηση αναγκαίο και προσοχή όχι η αναδιάρθρωση εν ζωή αλλά το κλείσιμο- όπως παλαιότερα και η υποτίμηση της δραχμής, ακόμη περισσότερο δε η κήρυξη ενός πολέμου, δεν προαναγγέλονται. Oι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Bουλή για κύρωση μέσα σε σαράντα ημέρες. Αν δεν υποβληθούν στη Bουλή εμπρόθεσμα ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν. Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει κακή χρήση και κατάχρηση της διάταξης αυτής ανέκαθεν στην Ελλάδα, κατ' αναλογία της κακής χρήσης και καταστρατήγησης των νόμων και της δημοκρατίας γενικώς που έχει γίνει από πάρα πολλούς, άτομα, ομάδες, συνδικαλισμό, κόμματα, διοίκηση και κυβερνήσεις. Η συγκεκριμένη διάταξη και η συναφής έκδοση πράξεων νομοθ. περιεχομένου μόνο το 2012 έγινε 26 φορές! Συνήθως γίνεται 5-10 φορές κάθε χρόνο, παλαιότερα ακόμη πιο σπάνια. Με τον τρόπο αυτό έχουν ρυθμισθεί στο παρελθόν θέματα συντάξεων, μισθοδοσίας, εθνικής ασφάλειας, ΕΥΠ, κοινωνικών παροχών, τραπεζικής ανακεφαλαιοποίηησης και πολλά άλλα και φυσικά όλες οι υποτιμήσεις της δραχμής, προσφάτως παρατάθηκε με τέτοια πράξη το καθεστώς της μη εκπλειστηρίασης ακινήτων. Θεωρητικά η Βουλή μπορεί να μην κυρώσει μια τέτοια πράξη, ωστόσο τα αποτελέσματα της από τη φύση της θα έχουν ήδη επέλθει, λόγω του χαρακτήρα των θεμάτων που συνήθως ρυθμίζονται με αυτόν τον τρόπο.

    Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου μπορεί να συνιστά σύγχιση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας προβλεπόμενη όμως από το Σύνταγμα, δεν είναι ωστόσο ούτε παράνομη, ούτε αντιδημοκρατική. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ προβλέπονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τέτοιου είδους έκτακτες νομοθετικές διαδικασίες, αν και η επίκληση τους δέον όπως περιορίζεται στο ελάχιστο. Εξάλλου στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη υπάρχει μια κουλτούρα, αφενός μιας ευρύτερης συναίνεσης μεταξύ των εταίρων απ’ ότι στην Ελλάδα, αφετέρου έγκαιρης και ολοκληρωμένης προετοιμασίας ειδικώς στα πολύ σοβαρά θέματα. Η πύκνωση της χρήση τους τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα εξηγείται, αν και δεν δικαιολογείται απαραιτήτως, από τις ειδικές συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ήταν τόσο επείγουσα όσο και αυτή περί μη πλειστηριασμών, η μια ίσως να είναι η άλλη όψη της άλλης, χρωστάμε σαν κράτος, χρωστάμε σαν πολίτες, με αυτήν εξυπηρετείται το κράτος, με την άλλη εξυπηρετούνται οι πολίτεες. Τέλος, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν προσβάλλεται δικαστικά ούτε ακυρώνεται αναδρομικά ακόμη και αν δεν υπερψηφιστει απο την Ολομέλεια της Βουλής. Μόνον η κοινή απόφαση Στουρναρα-Κεδικογλου που εκδόθηκε σε υλοποίηση της ΠΝΠ θα κριθεί δικαστικά και θα απασχολήσει το ΣτΕ και η δικάσιμος που τελικώς δόθηκε είναι για το φθινόπωρο.

    Ως προς το τέλος υπέρ ΕΡΤ που εισπράτεται μέσω της ΔΕΗ. Αυτό, όσο παράλογο κι αν είναι, έχει κριθεί στο παρελθόν από τα ελληνικά και από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια ως νόμιμο. Η χρηματοδότηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη γίνεται με διάφορους τρόπους. (...)" Νίκος Γιαννής, Δρ Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Θεσμών

    ΑπάντησηΔιαγραφή