Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Πολιτικό και Πανεπιστημιακό κατεστημένο σε αγαστή συνεργασία


Πριν λίγες μέρες είδαμε το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα αυτής της χώρας να δίνει την ύστατη μάχη για τη σωτηρία του. Σε έναν άλλο χώρο, πολύ πιο γνωστό στους Πανεπιστημιακούς, ένα ακριβές αντίγραφο του πολιτικού συστήματος, το νοσηρό Πανεπιστημιακό κατεστημένο δίνει τη δική του μάχη για επιβίωση. Η επιδίωξη τους είναι κοινή. H σωτηρία των προνομιών τους που με άθλιες μεθοδεύσεις και σε αγαστή συνεργασία έχουν όλα αυτά τα χρόνια διασφαλίσει για τα μέλη τους σε βάρος της Ελληνικής κοινωνίας.
Η ελπίδα υπάρχει μόνο μέσα από την πλήρη αναγέννηση και των δύο συστημάτων. Ενέργειες όπως

αυτές (εδώ, και εδώ) αποτελούν αδιάσειστο στοιχείο της νοσηρότητας του Πολιτικού και Πανεπιστημιακού κατεστημένου, αλλά κύρια δείχνουν την αδήριτη ανάγκη ριζικής αναγέννησης και στους δύο χώρους.
Αν υπήρχε ένα υγιές Πανεπιστήμιο με υγιείς Πανεπιστημιακούς, το Πολιτικό σύστημα δεν θα βρισκόταν στην κατάσταση αυτή, απλά γιατί η Ακαδημαϊκή κοινότητα δεν θα του το είχε επιτρέψει. 
Είδατε καμία αντίδραση στην κατηφόρα της χώρας πριν την προσπάθεια της Πολιτείας για αλλαγή στα Πανεπιστήμια; 
Είδατε καμία κατάληψη ή καμιά δήλωση Πρύτανη για όλον αυτό τον ξεπεσμό; 
Αλλά αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα φρόντισε, για να έχει την Πανεπιστημιακή κοινότητα σύμμαχο του, να την διαφθείρει στο σημερινό βαθμό. (εδώ)
Και ακούω πολλούς Πανεπιστημιακούς να λένε: «Μα τι θέλεις; να στηρίξω αυτό το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα στην προσπάθεια του να αλλάξει την κατάσταση στα Πανεπιστήμια;». 
Είναι όμως παραπάνω από εμφανές ότι αυτό το πολιτικό σύστημα δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει, να κτυπήσει το κατασκεύασμα του, τον συνεργάτη του.
Σήμερα τα στοιχεία αποτελούν επιβεβαίωση παταγώδους αποτυχίας. εδώ

6 σχόλια:

  1. "(...) η εντολή Μαξίμου προς τους βουλευτές της Ν.Δ. είναι σαφέστατη. Μην αναφέρεστε στο όνομα του Ε. Βενιζέλου ούτε καν για ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες. (...)"
    Ασπίδα προστασίας στον Βενιζέλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γ. Ντόλιος: «Να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών»
    BHMA 08/08/2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Το φθινόπωρο του 2005 αποφάσισα να ενεργοποιηθώ για τη διόρθωση κάποιων κακώς κειμένων στην Ελλάδα. Ξεκίνησα με συλλογή υπογραφών για τη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων, ίδρυσα ένα μπλογκ για την ανάδειξη των προβλημάτων τους και την αναζήτηση λύσεων, ίδρυσα ακόμα ένα μπλογκ για την «αξιολόγηση βουλευτών», και δημοσίευσα το βιβλίο «Ο δρόμος για την αναγέννηση του ελληνικού πανεπιστημίου» (Κριτική, 2008). Για τις προσπάθειες αυτές η χώρα μου μέχρι στιγμής με αντάμειψε με δύο πρωτοβάθμιες καταδίκες. ..." Μια μικρή, πικρή, προσωπική ιστορία http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.post&id=28642

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Οι καλύτεροι Eλληνες επιστήμονες έχουν μαζικά εξοριστεί από την Ελλάδα. Μια φθίνουσα μειονότητα εξακολουθεί να ζει στην Ελλάδα, συχνά σε συνθήκες σκληρής εσωτερικής εξορίας. Η έλλειψη χρηματικών πόρων, υποδομών και υποστήριξης για την επιστήμη και την έρευνα είναι βέβαια πασιφανής, αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος γι’ αυτήν τη φυγή του καλύτερου δυναμικού που διαθέτει η χώρα. Θεωρώ ότι ακόμη χειρότερος λόγος είναι η έλλειψη συλλογικού κοινωνικού οράματος για την ανάδειξη της αριστείας και η εκτεταμένη επικράτηση των μετρίων στον ακαδημαϊκό, πολιτικό, και ευρύτερο κοινωνικό βίο που οδηγεί σε απαξίωση και μιζέρια. Αν και οι 336 αυτοί επιστήμονες είναι παγκοσμίως γνωστοί και διάσημοι, στον ελλαδικό χώρο, οι περισσότεροι είναι άγνωστοι, ενώ ακούγονται και επικρατούν κατά κόρον τα ονόματα μόνο διαφόρων ασήμαντων, φιλόδοξων και πολιτικά/συνδικαλιστικά/παραθρησκευτικά/ποδοσφαιρικά κ.λπ. δικτυωμένων» δήλωσε στην «Κ» ο κ. Ιωαννίδης. Και πρόσθεσε: «Εξίσου ασήμαντοι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι και οι περισσότεροι που δρουν στο εξωτερικό, αλλά αναγνωρίζονται κατά καιρούς ως διακεκριμένοι από ελλαδικούς θεσμούς. Το ελλαδικό σύστημα έχει κατασκευάσει μια ανυπόστατη τεχνητή πραγματικότητα ακόμη και για τους Eλληνες του εξωτερικού. Η δεξαμενή μετριοτήτων ανατροφοδοτεί εσαεί τη μετριότητα σε θέσεις ισχύος». «Οι καλύτεροι Eλληνες επιστήμονες έχουν εξοριστεί από την Ελλάδα»
    επισημαίνει ο κ. Ιωάννης Π. Α. Ιωαννίδης, καθηγητής στο Στάνφορντ των ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "οι προειδοποιήσεις για την υπερχρέωση της χώρας δια χειρός Ζακ Ντελόρ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περίοδο 1985-1995, άρχισαν το 1988!

    Όμως, σε μία χώρα όπου κυριαρχούν η δημαγωγία και η συνωμοτική ερμηνεία της Ιστορίας, ποιος κάθεται να ασχοληθεί με ιστορικές λεπτομέρειες...
    το κύριο άρθρο του Οικονομικού Ταχυδρόμου της 2ας Μαΐου 1996, δηλαδή πριν από 19 χρόνια ακριβώς, με συγγραφέα τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Δημήτρη Στεργίου, υπό τον τίτλο «Εφιαλτικές πια οι διαστάσεις του δημόσιου χρέους» έγραφε, μεταξύ άλλων ...

    Από τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία προκύπτει ξεκάθαρα ότι το δημόσιο χρέος είναι το προϊόν της ασυδοσίας του πελατειακού κράτους, το οποίο, ακόμη και υπό συνθήκες πτωχεύσεως, δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να διατηρήσει προνόμια και δικαιώματα στην διαφθορά.

    Πόσοι καταλαβαίνουν ότι το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό έγκλημα στην χώρα υπήρξε η δημιουργία και η συντήρηση ενός απίθανου σε διαφθορά και σπατάλη πελατειακού κράτους, το οποίο κυριολεκτικά διέλυσε την οικονομία και τις κοινωνικές αρθρώσεις της χώρας –και τώρα την απειλεί με πλήρη καταστροφή, από την οποία δύσκολα θα συνέλθει στον 21ο αιώνα; Μπροστά στον κίνδυνο αυτόν, κάποιοι εξακολουθούν να χλευάζουν την νοημοσύνη μας."
    http://www.euro2day.gr/specials/opinions/article/1335730/to-hreos-kai-h-thliverh-istoria-toy.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή