Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Φοιτητικές Εκλογές: Τα πράσινα, τα μπλε, … τα κόκκινα και τα πορτοκαλί "μπλουζάκια"

Ιάσονα,
Αν στην κατάσταση που βρίσκεται το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και η χώρα, αυτό που ενοχλεί, αυτούς τους ορισμένου, είναι η με αυτόν τον τρόπο χρήση των e-mail διευθύνσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας ... δεν έχω να σχολιάσω τίποτε. Είναι δικαίωμα τους. Υποθέτω πως θα έχουν ποιο σοβαρά θέματα να ασχοληθούν από το να διαβάζουν κάπου-κάπου τις απόψεις ενός καθηγητή τους ή να ασχοληθούν και λίγο με τα κοινά.
Εγώ θα τους ζητήσω 2 λεπτά από τον χρόνο τους για να τα διαγράφουν ή ακόμη

πιο αποτελεσματικά για να βάλουν ένα φίλτρο στα μηνύματα μου, είναι πολύ απλό για αυτούς.
Από την άλλη, θα ήθελα να δω την αντίδραση σου δημόσια, ή την θέση σου για όλα αυτά που οδήγησαν το Πανεπιστήμιο και την χώρα στην σημερινή κατάσταση.
Προσωπικά νοιώθω την υποχρέωση ως δάσκαλος να σας παρακινήσω για μια ενεργή συμμετοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα που καταρρακώνουν το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Οσο για την ενόχληση που πιθανόν προκαλώ στους συναδέλφους μου, σε ενημερώνω πως δεν χρειάζονται την μεσολάβηση σου, μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι, πιο αποτελεσματικά από σένα.
Να είσαι καλά,
Κ.Θ.



On 23/5/2011 12:31 μμ, IASON ********** wrote: κ. Θραμπουλίδη,

Χωρίς να διαφωνώ ιδιαίτερα επί της ουσίας, διαφωνώ με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε τις e-mail διευθύνσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Υπάρχουν συγκεκριμένες τοποθεσίες στις οποίες μπορεί να γίνει εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε κάποια πράγματα. Οι διευθύνσεις αυτές όμως δεν προορίζονται γι' αυτού του είδους τη χρήση και για ορισμένους μπορεί να είναι ακόμα και ενοχλητικό.
Τα παραπάνω σας τα γράφω με όλο το σεβασμό και χωρίς διάθεση κακίας, είναι δε αυστηρά προσωπικά, δηλαδή δεν επιθυμώ την κοινοποίησή τους σε όλο τον κόσμο. Ήθελα απλώς να σας γνωστοποιήσω την άποψή μου.
Ευχαριστώ πολύ,

Ιάσων **********


Kleanthis Thramboulidis wrote:
Φοιτητικές Εκλογές: Τα πράσινα, τα μπλε, … τα κόκκινα και τα πορτοκαλί "μπλουζάκια" ... 
 
Προκαλεί θλίψη να βλέπεις αυτά τα παιδιά να υπηρετούν και να «σέρνονται» ακόμη πίσω από αυτούς που υποθήκευσαν το μέλλον τους.

Προκαλεί θλίψη να βλέπεις τα ίδια παιδιά να αγωνίζονται και να στηρίζουν ακόμη πρακτικές και νοοτροπίες που οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή.

Προκαλεί θλίψη, γιατί από αυτά τα παιδιά θα έπρεπε να έχει αρχίσει, με την ευκαιρία  της κρίσης που βιώνει η χώρα, η αποδόμηση της τόσο καταστροφικής, για το Πανεπιστήμιο και τη χώρα, άκρατης κομματικοποίησης της φοιτητικής ζωής.

Προκαλεί θλίψη γιατί βλέπεις αυτά τα νέα παιδιά να λειτουργούν ακόμη με συνείδηση πολιτικού πελάτη και όχι πολίτη. Πολιτικού πελάτη, ενός φαύλου και χρεοκοπημένου από καιρό πολιτικού συστήματος που δεν δίστασε να μετατρέψει τον χώρο της εκπαίδευσης σε φυτώριο αναπαραγωγής της φαυλότητας του.

“Η απαρχή μιας νέας πορείας για τη χώρα περνά μέσα από τη βίωση συναισθημάτων αποστροφής, ενοχής και ελπίδας, τα οποία θέτουν τις βάσεις για μια διαφορετικού τύπου θέσμιση της «πόλεως», μια «προ-λογική βούληση», όπως παρατηρεί ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης. 
Η οργή μας να γίνει ο φόβος τους. Η άλλη όψη του χειροκροτήματος είναι η μούντζα. Το να διαμαρτύρεσαι ειρηνικά και νόμιμα είναι θέμα αξιοπρέπειας.
“Γιατί η κομματοκρατία συνιστά δυσλειτουργία της δημοκρατίας; Για το λόγο ότι διαστρέφει τη λειτουργία των θεσμών και, στο μέτρο που αυτό συμβαίνει, εκφυλίζει το ήθος της δημόσιας σφαίρας, παράγοντας δημόσια αγαθά χαμηλής ποιότητας.”
Φως θα υπάρξει όταν συνειδητοποιήσουμε πλήρως τη συλλογική παρακμή μας και πως αυτή παρήχθη. Χρειάζεται γενναία αυτοεξέταση για κάτι τέτοιο. Χωρίς μετατόπιση της συνείδησης, δίχως τη βίωση της υπαρξιακής αγωνίας που παράγει η αποτυχία, η ουσιαστική μετα-στροφή δεν είναι εφικτή. Όπως τραγουδά ο Σαββόπουλος πάλι: «Κι εγώ που είμαι ο πιο φριχτός πώς να βγω και να ξαναρχίσω/αν δε θερίσω ότι έσπειρα κι αν δεν μετανοήσω;»” 

Το υπάρχον πολιτικό σύστημα έχει οριστικά χρεοκοπήσει από καιρό,          Χαρίδημος Τσούκας.

Κλεάνθης Θραμπουλίδης

1 σχόλιο:

  1. “αλλά δεν βλέπω πουθενά να αναφέρει τι γίνεται με τους κομματικοποιημένους ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ.. με τους καθηγητές που πριν τις εκλογές δέχονται στο γραφείο τους κομματόσκυλα.. εκεί δεν έχουμε κύριε Θραμπουλίδη πελατειακές σχέσεις? εκεί δεν έχουμε "φυτώριο παραγωγής φαυλότητας?" σε αυτούς δεν πρέπει να ρίξουμε μούντζα όπως αναφέρετε?” απόσπασμα από σχόλιο φοιτητή μας

    Οι κομματικοποιημένοι καθηγητές είναι αναμφισβήτητα ο φορέας υλοποίησης των άθλιων πολιτικών παιχνιδιών και του φυτωρίου παραγωγής φαυλότητας των κομμάτων στα Πανεπιστήμια. Η μούντζα για τις περιπτώσεις αυτές δεν φτάνει, είναι λίγη.

    Απόσπασμα από μήνυμα μου στις 5 Μαρτίου 2007.

    «Αμφιβάλετε πως τα όποια πολιτικά παιχνίδια των κομμάτων δεν μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος χωρίς την συμμετοχή του ΔΕΠ σαν φορέα υλοποίησης. Αμφιβάλετε ότι έχουμε ευθύνες για το συνεχιζόμενο τα τελευταία χρόνια φαινόμενο της βίας γιατί δεν τολμούμε συλλογικά να το αντιμετωπίσουμε, γιατί μερίδα ΔΕΠ το αξιοποιεί για διάφορους σκοπούς. Δεν θα σας αναφέρω άλλα. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να υποστηρίζω την άποψη ότι το ΔΕΠ μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση τουλάχιστο στα θέματα που το αφορούν. Και αυτό το χρωστάμε στην κοινωνία, το χρωστάμε στους φοιτητές μας το χρωστάμε στην αξιοπρέπεια μας, στη συνείδηση μας όση έχει απομείνει.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή