Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

"Ήθος και βαθιά καλλιέργεια" και ... καθημερινές πρακτικές σε εκλογές ΔΕΠ

Αγαπητέ Κώστα,

Χρόνια είχα να σε δω στο ΒΗΜΑ και πίστευα πως συνταξιοδοτήθηκες.
Είσαι όμως εδώ, όπως βλέπω από το πρόσφατο μήνυμα σου στο ΒΗΜΑ, … για να αναδείξεις το “ήθος και την βαθιά καλλιέργεια”.

Χαίρομαι!

Και επειδή θυμάμαι πολύ καλά εκείνες τις πρώτες συναντήσεις της Πρωτοβουλίας, εκείνα τα βράδια, εκεί στο κτίριο της Φυσικής, που το ήθος ήταν από τους βασικούς στόχους μας, αλλά και επειδή, αν δεν κάνω λάθος, διετέλεσες στη συνέχεια αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων, η γνώμη σου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την Πανεπιστημιακή κοινότητα.

Καθώς δε το θέμα ενδιαφέρει άμεσα όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα, αφού άμεσα επηρεάζει
την ποιότητα του Πανεπιστημίου και των υπηρεσιών που αυτό παρέχει, θέλω την άποψη σου για το πλαίσιο που διέπει τις εκλογές μελών ΔΕΠ.

Εχω ήδη αναφέρει 7 πρακτικές που τις χαρακτηρίζω αντιακαδημαϊκές και τις παραθέτω στο τέλος του μηνύματος μου, γιατί υποθέτω σου έχουν διαφύγει τα προηγούμενα σχετικά μηνύματα μου περί του θέματος στο ΒΗΜΑ.

Η διασφάλιση ενός αδιάβλητου και με ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά πλαισίου εκλογών ΔΕΠ δεν είναι μόνο ευθύνη της Διοίκησης αλλά όλων των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Και φυσικά, η άποψη για το θέμα αυτό  ενός πρώην Πρύτανη Ακαδημαϊκών υποθέσεων πρέπει να είναι δημόσια και είναι βαρύνουσα.

Και ήταν και αυτό μία από τις δεσμεύσεις της Πρωτοβουλίας όταν διεκδικούσε, τουλάχιστο για πρώτη φορά την Πρυτανική αρχή. Το αν υλοποιήθηκε ή όχι, το γνωρίζει η Πανεπιστημιακή κοινότητα.

Κλεάνθης

ΥΓ
Και δεν χρειάζεται, Κώστα, να απολογείσαι ότι καταχράσαι του δημόσιου χώρου επικοινωνίας για τέτοια θέματα. Είναι υποχρέωση σου ως πρώην αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων να δημοσιοποιήσεις την θέση σου σε ακαδημαϊκά θέματα. Και δεν μπορεί κανείς να το θεωρήσει αυτό κατάχρηση Δημόσιου χώρου. Βασικές αρχές Δημοκρατίας. Βασικός προορισμός του θεσμού του ΒΗΜΑΤΟΣ.

Οι αντιακαδημαϊκές (κατά την άποψη μου) πρακτικές:

1.    Συντονιστής της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής ορίζεται ο επιβλέπων καθηγητής της Διδακτορικής διατριβής του υποψήφιου που τελικά προτείνεται για τη θέση. Ο Συντονιστής είναι συν-συγγραφέας στα 2/3 των δημοσιεύσεων σε περιοδικά στις οποίες εμφανίζεται ως συν-συγγραφέας ο προτεινόμενος. Επιπλέον, ο Συντονιστής συντάσσει το εισηγητικό σημείωμα.
2.    Δεν δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να δώσουν διάλεξη στο Τμήμα ώστε να τους γνωρίσουν τα μέλη του Τμήματος και οι εκλέκτορες, παρότι κάποιοι από αυτούς το ζητούν.
3.    Τα δύο (2) από τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος που είναι και τα μόνα που έχουν ακριβώς το γνωστικό αντικείμενο της θέσης (Λογισμικό Συστήματος) ορίζονται ως αναπληρωματικά σε σειρά 4η και 6η, πρακτικά δηλαδή τίθενται εκτός διαδικασίας εκλογής.
4.    Στα εσωτερικά μέλη του εκλεκτορικού σώματος περιλαμβάνονται καθηγητές του Τμήματος που διδάσκουν το γνωστικό αντικείμενο, κάποιοι από αυτούς σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ έχουν περιληφθεί καθηγητές με γνωστικά αντικείμενα αμφιλεγόμενης  συνάφειας με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης.
5.    Η συγκρότηση του εκλεκτορικού σώματος γίνεται 13 μήνες μετά την ημερομηνία λήξης υποβολών, παρότι ο σχετικός Νόμος ορίζει έντονη υπόδειξη 10 ημερών και αυτό παρότι οι εκπαιδευτικές ανάγκες του Τμήματος είναι τεράστιες.
6.    Για τους άλλους υποψηφίους δεν εμφανίζεται στο εισηγητικό σημείωμα/εκθεση το σύνολο των εργασιών που έχουν καταθέσει στο ΑΠΕΛΛΑ,
7.    Αναβάλεις την εκλογή μόλις τρείς (3) μέρες πριν από την αναγγελθείσα ημερομηνία διεξαγωγής της με το επιχείρημα πως πρέπει να αντικατασταθεί το έκτο (6ο) και τελευταίο μέλος από τα αναπληρωματικά μέλη του Μητρώου εξωτερικών μελών, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που η αναβολή αυτή δημιουργεί στους υποψήφιους από το εξωτερικό που είχαν προγραμματίσει την συμμετοχή τους στην διαδικασία της εκλογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου