Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Η αναδιοργάνωση (re-engineering)? στα Πανεπιστήμια και … οι διαθεσιμότητες

«Συνολικά 1600 διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ανέφερε στο esos κυβερνητική πηγή. Η ίδια πηγή μας δήλωσε επίσης ότι:
Καλό θα ήταν … »
Πηγή

"...η πολιτική ηγεσία του τόπου κινείται στις γνωστές πεπατημένες διαδρομές της τυφλής και αδιέξοδης λιτότητας, των ευκαιριακών και οριζόντιων μέτρων, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση και χωρίς ένα πλήρες στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και τη διέξοδο από την κρίση."
"...Οι ηγεσίες των Ιδρυμάτων όφειλαν στα δύο ακριβώς χρόνια από την ψήφιση του Νόμου 4009/2011:
Να έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού του Ιδρύματός τους.
Να έχουν ..." Πηγή

Οι ηγεσίες των ιδρυμάτων είχαν δηλώσει με πολλούς τρόπους τις προθέσεις τους, πολύ πριν την ψήφιση των σχετικών Νόμων. Η Πανεπιστημιακή κοινότητα δήλωσε ξεκάθαρα την αντίθεση της σε αυτή τους την επιλογή. Το μήνυμα από τις εκλογές για τα Συμβούλια και η ώρα των παραιτήσεων

Παρόλα αυτά το πολιτικό σύστημα δεν θέλησε (στην καλύτερη περίπτωση) να ακούσει το μήνυμα αυτό και ανέθεσε την εφαρμογή του Νόμου (αναδιοργάνωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – έστω στα ασφυκτικά πλαίσια που ο νέος Νόμος έβαλε) σε αυτούς που είχαν ξεκάθαρα δηλώσει την αντίθεση τους σε αυτόν.

Για μια ακόμη φορά η χώρα αυτή, και κύρια οι ηγεσίες της, αποδεικνύονται ανίκανες να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών.

Κατά τα άλλα «η ανάκαμψη της χώρας, περνά μέσα από την αναγέννηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος» Πηγή

Όσο για τα κριτήρια με βάση τα οποία έγιναν οι 455 διορισμοί (θα ήθελα να τα δω πριν εκφράσω την άποψη μου) αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν εντάσσονται σε κανένα πρόγραμμα στρατηγικού ανασχεδιασμού της τριτοβάθμιας. Εύχομαι για μια ακόμη φορά να κάνω λάθος.

1 σχόλιο:

  1. Orestis Kalogirou για την κατάσταση στα ΑΕΙ, στον Ρ/Φ 9.84. Από το 8.13' και μετά.
    http://www.athina984.gr/node/259703

    ΑπάντησηΔιαγραφή