Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Διαθεσιμότητες και Διδακτορικά

«Έλαβα το παρακάτω γράμμα, χαρακτηριστικό του πώς γίνεται η αξιολόγηση στην Παιδεία. Όσοι έχουν μεταπτυχιακά, λέει, θα φύγουν ή στην καλύτερη περίπτωση θα γίνουν γραφιάδες. Το ενδεχόμενο αυτοί να είναι οι ικανότεροι και οι προθυμότεροι για να διδάξουν το σκέφτηκε κανένας;» Το γράμμα και η πηγή του παρατίθενται μετά το σχόλιο μου.
Όσοι από τους αποφοίτους μας δεν φεύγουν στο εξωτερικό ξεκινάνε διδακτορικό ή Μεταπτυχιακό καθώς δεν έχουν την δυνατότητα να βρούνε δουλειά. Αν τώρα οδηγήσουμε και όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου σε Μεταπτυχιακά και

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ανάπτυξη ή επιδοτήσεις;


Οταν τα ηλεκτρονικά μαθήματα έγιναν επιδοτούμενα προγράμματα

Πηγή: ΝΕΑ 24/7/22013 08:00

Με την ίδια τσαπατσουλιά και προχειρότητα που γίνονται τα περισσότερα πράγματα στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα, ξεκίνησαν και τα ηλεκτρονικά μαθήματα (e-courses) στην πλειονότητα των ελληνικών πανεπιστημίων. Το υπουργείο Παιδείας, όταν βρέθηκε μπροστά στο θέμα «πώς να απορροφήσουμε τα χρήματα για τα ΕΣΠΑ στην εκπαίδευση;», αποφάσισε να «αναπτύξει», κυριολεκτικά σε μία νύχτα, σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ με χρήματα από τα ΕΣΠΑ τα ηλεκτρονικά μαθήματα. Ετσι γίνεται η «ανάπτυξη» στην Ελλάδα. Το υπουργείο μοιράζει εκατομμύρια από τα ΕΣΠΑ και τα πανεπιστήμια στήνουν επιτροπές (πελατειακού χαρακτήρα με κάποια μέλη αμειβόμενα) για να «διεκδικήσουν» τα

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Η ανάγκη της ρήξης με το βαθύ Πανεπιστήμιο

Αγαπητέ Γαβριήλ,

δεν σου έδωσα συγχαρητήρια για την εκλογή σου, αλλά σου ευχήθηκα καλή δύναμη και οφείλω να δικαιολογήσω την στάση μου αυτή. 

Πριν από δέκα χρόνια σε μια δημόσια παρέμβαση μου αναφέρθηκα στην ανάγκη αναδιοργάνωσης (re-engineering) του Τμήματος. Τα σχόλιαπου πήρα από τους συναδέλφους ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Αλλά μέχρι εκεί. Ποτέ δεν τολμήσαμε ως Τμήμα τη ρήξη με το κατεστημένο που διαμόρφωσε και συντηρεί αυτή την κατάσταση.

Σήμερα 10 χρόνια μετά, η ανάγκη αναδιοργάνωσης εξακολουθεί να είναι ακόμη πιο επιτακτική. Είναι προϋπόθεση για την επιβίωση του Πανεπιστημίου και της χώρας.


Το βαθύΠανεπιστήμιο είναι εδώ για να αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια αναδιοργάνωσης. Οι παγιωμένες δομές που ελέγχουν τα πάντα, από την διαχείριση και αξιοποίηση πόρων μέχρι τις εκλογές για κάθε θέση λήψης απόφασης ή άσκησης ακόμη και στοιχειώδους διαχείρισης δεν θα παραδώσουν τα προνόμια τους. Χρειάζεται ρήξη και σύγκρουση. Και χρειάζεται δύναμη για αυτό.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Χρέος απέναντι στους φοιτητές και τη χώρα ... και το βαθύ Πανεπιστήμιο

"(…) Η πανεπιστημιακή κοινότητα συνήθισε επί μεγάλο διάστημα να ανέχεται και να συμβιώνει με την ανομία, την ασυδοσία και την αλητεία. Μοιρολατρικά αποδεχόταν να διαλύονται όργανα, να παρακωλύονται συστηματικά οι διαδικασίες, να προπηλακίζονται καθηγητές, να ασκείται βία από οικτρές μειοψηφίες που καταρράκωναν ατιμωρητί, με θράσος και προπέτεια κάθε έννοια ακαδημαϊκής λειτουργίας. Ηταν, και είναι εν πολλοίς, η καθημερινότητα που βιώνουμε. (…)”Βασω Κιντη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Σχολίασε συνάδελφος σε φόρουμ Πανεπιστημιακών με αφορμή το επεισόδιο

«Όταν τα τάγματα εφόδου επιτέθηκαν στο ΕΚΠΑ υπήρχε ΜΙΑ καθηγήτρια που σήκωσε το