Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Απολογισμός πεπραγμένων της Πρυτανικής Αρχής - και τα ρεκόρ Γκίνες

Κύριε Πρύτανη,
Στον απολογισμό των πεπραγμένων της Πρυτανικής Αρχής, παραλείψατε να αναφερθείτε σε ορισμένα πολύ σημαντικά νούμερα. Και όμως τα νούμερα αυτά μπορούν να δώσουν στο Πανεπιστήμιο μια θέση στα ρεκόρ Γκίνες. Και αναφέρομαι:

  • στον αριθμό των ημερών που το Πανεπιστήμιο ήταν κλειστό με αλυσίδες και λουκέτα,
  • τον αριθμό των ημερών που το κτήριο Διοίκησης ήταν υπό καθεστώς Απεργίας-Κατάληψης,
  • τον αριθμό των βίαιων διακοπών συνεδριάσεων οργάνων του Πανεπιστημίου και τον αριθμό των υφαρπαγών πρακτικών,
  • τον αριθμό των περιπτώσεων άρνησης εφαρμογής των νόμων της Ελληνικής Πολιτείας και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με απόφαση οργάνων διοίκησης,
  • τον αριθμό των περιπτώσεων κλοπών και αφαίρεσης δημόσιας περιουσίας,
  • τον αριθμό των φοιτητών που αναφέρθηκαν για αντιγραφή και δεν είχαν συνέπειες για την πράξη τους αυτή,
  • τον αριθμό των φοιτητών που αναφέρθηκαν επώνυμα για άσκηση βίας και δεν είχαν συνέπειες για την πράξη τους αυτή,
  • τον αριθμό των επιτίμων διδακτόρων που ανακήρυξε,
  • τους τόνους χαρτιού πολυτελείας για προσκλήσεις σε εκδηλώσεις κάθε μορφής,
  • τον αριθμό των εκδηλώσεων και του ποσού που δαπανήθηκε για αυτές σε μια περίοδο μάλιστα που το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο διαμαρτύρεται για την ελλειπή χρηματοδότηση του από την Πολιτεία.

Θα μπορούσα να πω πολλά. Δεν έχει νόημα τώρα. Όταν αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει εποικοδομητικά ως
feedback και κριτική δεν το επιτρέψατε. Κλείσατε, αυταρχικά, και παρά την καθολική αντίδραση όλων των φορέων, το announces για να αποφύγετε τη λογοδοσία  ακόμη και σε αυτή την Πανεπιστημιακή κοινότητα και σήμερα είστε εσείς που διατυμπανίζετε την πίστη σας στην αρχή της λογοδοσίας στην κοινωνία.

Θα σας κάνω μόνο μια ερώτηση κ. Πρύτανη.
 
Πριν 3-4 χρόνια, και κάθε φορά που τολμούσα σε ΓΣ τομέα ή Τμήματος να αναφερθώ στην διαπλοκή, την αδιαφάνεια, την κατασπατάληση Δημόσιου χρήματος στο χώρο του Πανεπιστημίου δεχόμουν την επίθεση σας με το επιχείρημα πως αυτά αποτελούν φαντασιώσεις μου και πως διασύρουν το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο. Ήταν η εποχή που η ομερτά μεταξύ των Πανεπιστημιακών δούλευε ακόμη αποτελεσματικά.
Αδιόρθωτος εγώ, επέμενα στις «φαντασιώσεις» μου. Ένα, δύο χρόνια πριν, το επιχείρημα σας άλλαξε. Αναγκαστήκατε να παραδεχθείτε πως όλα αυτά υπάρχουν στον χώρο του Πανεπιστημίου αλλά όπως λέγατε «το Πανεπιστήμιο είναι μέρος της κοινωνίας» και «δεν είναι σε γυάλινο κλουβί». Και αυτό ως άλλοθι για να αποφύγουμε κάθε προσπάθεια αντίστασης στα φαινόμενα αυτά. Ήταν η εποχή που ο κόσμος είχε τύμπανο για το τι γίνεται στο Πανεπιστήμιο και εμείς πλέον δεν μπορούσαμε να το έχουμε κρυφό καμάρι.
Σήμερα, που δυστυχώς οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει πανηγυρικά όλους εκείνους που είχαν τις παραπάνω «φαντασιώσεις» και διασύρανε το σύστημα αλλά και όσους υποστήριζαν πως η μόνη ελπίδα για την αναστροφή του κλίματος διαφθοράς στην κοινωνία είναι η ανατροπή στον χώρο του Πανεπιστημίου, ποια είναι η απάντηση σας στις «φαντασιώσεις» αυτές περί διαφθοράς, αδιαφάνειας, κατασπατάλησης δημόσιας περιουσίας και όλων αυτών των πρακτικών που οδήγησαν το Πανεπιστήμιο και τη χώρα στην σημερινή τραγική κατάσταση;
 
ΥΓ
Κύριε Πρύτανη,
Αναρωτηθήκατε μήπως για τον λόγο που όλα τα υποψήφια Πρυτανικά σχήματα υπόσχονται ότι θα αγωνισθούν για διαφάνεια, για αξιοκρατία, για καταπολέμηση της διαπλοκής, για να είναι ανοιχτό το Πανεπιστήμιο, για την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, για Ακαδημαϊκότητα, για αποτελεσματικότητα, για λογοδοσία, για ακαδημαϊκό πνεύμα, για …. ;

Φαίνεται πως δεν έχετε ακόμη καταλάβει πως θα παραδώσετε μεθαύριο ένα Πανεπιστήμιο σε κατάσταση που θα χρειάζεται «ένα ΔΝΤ». … και είστε ακόμη υπερήφανος για αυτό; Για ένα μόνο μπορείτε να είστε υπερήφανος και αυτό το ξέρετε πολύ καλά. Ήταν και ο βασικός σας στόχος.


Είναι πλέον σαφές πως η κοινωνία κάνει ταχύτερα βήματα ανάκαμψης από ότι η Πανεπιστημιακή κοινότητα. Και αυτό είναι ίσως το πιο λυπηρό στην όλη υπόθεση.

Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Σάββατο 22/5/2010

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «το Πανεπιστήμιο είναι μέρος της κοινωνίας» και «δεν είναι σε γυάλινο κλουβί»

    … μιας κοινωνίας « που αποδεχόταν τη διαφθορά, την θεωρούσε μάλιστα μαγκιά», θα ομολογήσει στην πρώτη σελίδα ο Ζήγρας.

    «όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν μιλάει γιατί είναι όλοι μέσα στο κόλπο», …. για τα πάντα μοιάζει να υπάρχει μια ταρίφα, … ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 07.06.2014

    ΑπάντησηΔιαγραφή