Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ανοικτή Επιστολή Προέδρου - και οι προτεραιότητες

Αγαπητέ Νικο,
 

Γράφω με αγανάκτηση. Αγανάκτηση για την ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας. Με τα τόσα προβλήματα που έχει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο με προσβάλει βάναυσα ως μέλος ΔΕΠ και με διασύρει στην Ελληνική κοινωνία η ανοικτή αυτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας όπου εμφανίζεται ως νούμερο ένα πρόβλημα των Πανεπιστημιακών δασκάλων αυτό των διπλών
αποδοχών των μελών ΔΕΠ.
 

Δεν μπορώ να δεχθώ πως το θέμα αυτό είναι υψηλότερης προτεραιότητας από πολλά από τα προβλήματα που τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην απαξίωση, όπως οι βίαιες διακοπές συνεδριάσεων οργάνων διοίκησης, οι καταλήψεις, οι βίαιες πράξεις μερίδας φοιτητών σε βάρος μελών ΔΕΠ, η γενικότερη κατάσταση στην εκπαιδευτική διαδικασία, έλλειψη αξιολόγησης, και πολλά άλλα γνωστά σε όλους μας προβλήματα. Προβλήματα πολύ πιο ουσιαστικά και για τα οποία δεν απευθύνθηκε ποτέ (αν κάνω λάθος παρακαλώ να με διαψεύσεις) επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας. Ίσως … γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το επιχείρημα «σε πολλές
περιπτώσεις, είναι πιθανόν πολλές (από τις) δραστηριότητες (αυτές) θα μεταφερθούν εκτός Πανεπιστημίου ή/και εκτός Ελλάδος.»
 

Αγαπητέ Νικο,
Δεν μπορώ να δεχθώ πως στην δραματική αυτή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και κυρίως οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις προτάσσουμε, εμείς οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ως βασικό μας πρόβλημα αυτό του ορίου των διπλών αποδοχών μας με την απειλή μάλιστα πως θα μεταφέρουμε τις δραστηριότητες αυτές εκτός Ελλάδος.
Δεν μπορώ επίσης να δεχθώ πως το σημαντικότερο κίνητρο για την εμπλοκή των Πανεπιστημιακών δασκάλων σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα είναι αυτό των οικονομικών απολαβών και του πλουτισμού. Και αυτό μάλιστα σε μια περίοδο που η Πολιτεία ζητά από όλους μας θυσίες για να αντεπεξέλθει η χώρα στις δύσκολες αυτές καταστάσεις.
Αν πράγματι οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι θεωρούν ως βασικότερο κίνητρο για την διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων αυτό των χρηματικών απολαβών τους τότε πολύ φοβάμαι πως αυτό σημαίνει ότι αποδεχόμαστε έμμεσα όλες αυτές τις πράξεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια με βασικό κίνητρο το οικονομικό όφελος και τον πλουτισμό και είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στην σημερινή δραματική κατάσταση. Και σίγουρα για όλα αυτά δεν φταίνε οι κερδοσκόποι.


Χαιρετισμούς
Κλεάνθης 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου