Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

H συμφωνία της Μπολόνια και η αντικειμενική πληροφόρηση

Κύριε Πρόεδρε,
Κατά την αποχώρηση σας από τη Γ.Σ. του Τμήματος στις 3/2/2009 ζητήσατε από τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής (κ. Σπύρου)  να μας ενημερώσει για το τι κάνει η Γαλλία όσον αφορά το σύστημα της Μπολόνια, και αυτό με το επιχείρημα σας ότι «μόλις ήρθατε από την Γαλλία». Επειδή θεώρησα την ερώτηση σας ως προσπάθεια στήριξης της θέσης που ο κ. Κοσμήτορας επανειλημμένα εξέφρασε στα πλαίσια της ΓΣ του τμήματος, και εσείς υποστηρίξατε, ότι δηλαδή η Γαλλία δεν έχει αποδεχθεί την συμφωνία της Μπολόνια, και επειδή η θέση αυτή αποτελεί πηγή δημιουργίας πολλών προβλημάτων στην λειτουργία του Τμήματος τα τελευταία χρόνια, σας ενημερώνω για ένα συμβάν στο οποίο πιθανότατα δεν ήσασταν παρόν και δεν ενημερωθήκατε σχετικά.
Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Ιωσήφ Σηφάκη (βραβείο Turing Πληροφορικής) που δόθηκε στο συνεδριακό κέντρο, μετά την τελετή αναγόρευσης του σε Επίτιμο καθηγητή του Τμήματος, του έθεσα την παρακάτω ερώτηση.
 
Θραμπουλίδης «Θα μου επιτραπεί και μια δεύτερη ερώτηση που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο της παρουσίασης σας αλλά είναι πολύ επίκαιρη καθώς σχετίζεται άμεσα με τις ταραχές που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Τα προβλήματα στην λειτουργία του Ελληνικού Πανεπιστημίου υποθέτω πως σας είναι γνωστά. Ένας από τους λόγους των προβλημάτων αυτών είναι η αντίδραση του φοιτητικού, θα έλεγα, κινήματος στην συμφωνία της Μπολόνια. Έχω την αίσθηση το σύστημα αυτό έχει γίνει αποδεκτό από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Μπορείτε να μας πείτε με δύο λόγια την εμπειρία σας από το Γαλλικό σύστημα και το πώς έχει αυτό προσαρμοσθεί, αν έχει προσαρμοσθεί, με την συμφωνία της Μπολόνια και αν αυτό επέδρασε θετικά ή αρνητικά.»
 
Δρ. Σηφάκης «Στην  Γαλλία είχαμε κάτι διαφορετικό και τελικά  αποφασίσαμε να το προσαρμόσουμε στα Ευρωπαϊκά δεδομένα χωρίς κανένα πρόβλημα. Ίσως, στην Ελλάδα οι φοιτητές πιστεύουν ότι όσα περισσότερα χρόνια κάνουν τόση περισσότερη αξία δίνει αυτό στο δίπλωμα τους. Αυτό ίσως να ισχύει αν πάτε στο Δημόσιο. Αλλά γενικά σήμερα αυτό που μετράει περισσότερο είναι το τι γνώσεις έχουν, τι ξέρουν να κάνουν οι διπλωματούχοι και λιγότερο τα πόσα χρόνια απαιτούνται για το δίπλωμα.»
 
Κοσμήτορας. «Παρακαλώ να περάσουμε στην επόμενη ερώτηση και θα ήθελα να αποφύγουμε αυτού του είδους τις ερωτήσεις γιατί θα ξεκινήσει ένας πολιτικός διάλογος  και θα ήθελαν πάρα πολλοί να πάρουν τον λόγο …»
 
Κύριε Κοσμήτορα,
Τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια των  Γενικών Συνελεύσεων του Τμήματος επανειλημμένα μας ενημερώσατε, επικαλούμενος την άμεση γνώση του Γαλλικού συστήματος, πως η Γαλλία δεν έχει αποδεχθεί την συμφωνία της Μπολόνια. Η πληροφορία αυτή χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από τους φοιτητές μας στις διαφόρου είδους βίαιες παρεμβάσεις τους στην ομαλή λειτουργία του Τμήματος, και επιπλέον χρησιμοποιήθηκε για να ισχυροποιήσει την θέση τους για την μη αποδοχή από το Τμήμα κάθε διάταξης που έχει σχέση με τη συμφωνία της Μπολόνια, δημιουργώντας μεγάλη ανωμαλία στη λειτουργία του Τμήματος.
 
Κύριε Κοσμήτορα,
Επειδή μετά το παραπάνω συμβάν δεν κάνατε κανένα σχετικό σχόλιο και επειδή σε πολλούς συναδέλφους και κυρίως φοιτητές εξακολουθεί να υπάρχει η λανθασμένη πληροφόρηση την οποία για πολλά χρόνια μας μεταφέρατε, σας παρακαλώ να προβείτε σε σχετική δήλωση για την αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση επί του θέματος αυτού. Προσωπικά θεωρώ την πράξη αυτή υποχρέωση που απορρέει από το θεσμό που εκπροσωπείτε.
Σας ευχαριστώ
Κλεάνθης Θραμπουλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου