Η βασική αιτία της σημερινής κατάστασης της χώρας δεν είναι η οικονομική κρίση αλλά πρωτίστως η κρίση θεσμών και αξιών που διαπερνά την Ελληνική κοινωνία
Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009
Το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου ... και οι ευθύνες των Πανεπιστημιακών
H συμφωνία της Μπολόνια και η αντικειμενική πληροφόρηση
Κατά την αποχώρηση σας από τη Γ.Σ. του Τμήματος στις 3/2/2009 ζητήσατε από τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής (κ. Σπύρου) να μας ενημερώσει για το τι κάνει η Γαλλία όσον αφορά το σύστημα της Μπολόνια, και αυτό με το επιχείρημα σας ότι «μόλις ήρθατε από την Γαλλία». Επειδή θεώρησα την ερώτηση σας ως προσπάθεια στήριξης της θέσης που ο κ. Κοσμήτορας επανειλημμένα εξέφρασε στα πλαίσια της ΓΣ του τμήματος, και εσείς υποστηρίξατε, ότι δηλαδή η Γαλλία δεν έχει αποδεχθεί την συμφωνία της Μπολόνια, και επειδή η θέση αυτή αποτελεί πηγή δημιουργίας πολλών προβλημάτων στην λειτουργία του Τμήματος τα τελευταία χρόνια, σας ενημερώνω για ένα συμβάν στο οποίο πιθανότατα δεν ήσασταν παρόν και δεν ενημερωθήκατε σχετικά.
Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Ιωσήφ Σηφάκη (βραβείο Turing Πληροφορικής) που δόθηκε στο συνεδριακό κέντρο, μετά την τελετή αναγόρευσης του σε Επίτιμο καθηγητή του Τμήματος, του έθεσα την παρακάτω ερώτηση.
Θραμπουλίδης «Θα μου επιτραπεί και μια δεύτερη ερώτηση που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο της παρουσίασης σας αλλά είναι πολύ επίκαιρη καθώς σχετίζεται άμεσα με τις ταραχές που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Τα προβλήματα στην λειτουργία του Ελληνικού Πανεπιστημίου υποθέτω πως σας είναι γνωστά. Ένας από τους λόγους των προβλημάτων αυτών είναι η αντίδραση του φοιτητικού, θα έλεγα, κινήματος στην συμφωνία της Μπολόνια. Έχω την αίσθηση το σύστημα αυτό έχει γίνει αποδεκτό από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Μπορείτε να μας πείτε με δύο λόγια την εμπειρία σας από το Γαλλικό σύστημα και το πώς έχει αυτό προσαρμοσθεί, αν έχει προσαρμοσθεί, με την συμφωνία της Μπολόνια και αν αυτό επέδρασε θετικά ή αρνητικά.»
Δρ. Σηφάκης «Στην Γαλλία είχαμε κάτι διαφορετικό και τελικά αποφασίσαμε να το προσαρμόσουμε στα Ευρωπαϊκά δεδομένα χωρίς κανένα πρόβλημα. Ίσως, στην Ελλάδα οι φοιτητές πιστεύουν ότι όσα περισσότερα χρόνια κάνουν τόση περισσότερη αξία δίνει αυτό στο δίπλωμα τους. Αυτό ίσως να ισχύει αν πάτε στο Δημόσιο. Αλλά γενικά σήμερα αυτό που μετράει περισσότερο είναι το τι γνώσεις έχουν, τι ξέρουν να κάνουν οι διπλωματούχοι και λιγότερο τα πόσα χρόνια απαιτούνται για το δίπλωμα.»
Κοσμήτορας. «Παρακαλώ να περάσουμε στην επόμενη ερώτηση και θα ήθελα να αποφύγουμε αυτού του είδους τις ερωτήσεις γιατί θα ξεκινήσει ένας πολιτικός διάλογος και θα ήθελαν πάρα πολλοί να πάρουν τον λόγο …»
Κύριε Κοσμήτορα,
Τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια των Γενικών Συνελεύσεων του Τμήματος επανειλημμένα μας ενημερώσατε, επικαλούμενος την άμεση γνώση του Γαλλικού συστήματος, πως η Γαλλία δεν έχει αποδεχθεί την συμφωνία της Μπολόνια. Η πληροφορία αυτή χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από τους φοιτητές μας στις διαφόρου είδους βίαιες παρεμβάσεις τους στην ομαλή λειτουργία του Τμήματος, και επιπλέον χρησιμοποιήθηκε για να ισχυροποιήσει την θέση τους για την μη αποδοχή από το Τμήμα κάθε διάταξης που έχει σχέση με τη συμφωνία της Μπολόνια, δημιουργώντας μεγάλη ανωμαλία στη λειτουργία του Τμήματος.
Κύριε Κοσμήτορα,
Επειδή μετά το παραπάνω συμβάν δεν κάνατε κανένα σχετικό σχόλιο και επειδή σε πολλούς συναδέλφους και κυρίως φοιτητές εξακολουθεί να υπάρχει η λανθασμένη πληροφόρηση την οποία για πολλά χρόνια μας μεταφέρατε, σας παρακαλώ να προβείτε σε σχετική δήλωση για την αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση επί του θέματος αυτού. Προσωπικά θεωρώ την πράξη αυτή υποχρέωση που απορρέει από το θεσμό που εκπροσωπείτε.
Σας ευχαριστώ
Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009
Νεποτισμός
Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009
Περί εφαρμογής των Νόμων
Δεν είμαι υπέρ των πειθαρχικών μέτρων…
«Δεν είμαι υπέρ των πειθαρχικών μέτρων…» Όλο και πιο συχνά το επικαλούνται και φυσικά το εφαρμόζουν ο δάσκαλος, ο καθηγητής της Δευτεροβάθμιας, ο καθηγητής Πανεπιστημίου. Τι μήνυμα δίνουν άραγε στον αυριανό Πολίτη; Μας ενοχλεί πολύ όταν το επικαλούνται και το “εφαρμόζουν” ο υπάλληλος της εφορίας και της Πολεοδομίας (με το αζημίωτο βέβαια) για τους παραβάτες των σχετικών νόμων, ο Διευθυντής της Κλινικής για τον ασυνείδητο γιατρό, ο … Γιατί να μην το πει και ο Αστυνομικός Διευθυντής για τον Αστυνομικό που «όπλισε» τον φονιά, και ο Δικαστής που θα κληθεί να τον δικάσει; Γιατί να μην το πει και εφαρμόσει και ο Αστυνομικός για τον παραβάτη;
Γιατί μας ενοχλεί όταν το επικαλούνται και το εφαρμόζουν (ευτυχώς ορισμένοι) Ευρωπαίοι εταίροι μας σχετικά με την επιβολή πειθαρχικών μέτρων στην Τουρκία (για παράδειγμα) για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009
Το πρόβλημα στα ΑΕΙ είναι οι καθηγητές
Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 15 Φεβρουαρίου 2009
Το υψίστης σημασίας λειτούργημα
που ονομάζουμε Παιδεία μπορούμε να το περιγράψουμε, πολύ συνοπτικά, με την
εξίσωση Ελληνική Παιδεία ίσον Βατοπαιδεία, όπου με τον όρο «Βατοπαιδεία»
εννοούμε ότι η Παιδεία μας είναι ένα ανάλογο σκάνδαλο με εκείνο του Βατοπαιδίου
και ότι για τα χάλια της Παιδείας μας υπεύθυνοι είναι (όπως και στο Βατοπαίδι),
κατά κύριο λόγο, οι λειτουργοί της, δηλαδή οι καθηγητές της. Ειδικά για τα ΑΕΙ,
το κακό που γίνεται από τους ίδιους τους καθηγητές είναι πολύ μεγάλο, είναι
τεράστιο.
1 Σε κάθε γωνιά της Γης ισχύει ότι το Πανεπιστήμιο ίσον οι καθηγητές του. Στη χώρα μας περίπου το 75% των καθηγητών είναι κάτω του μετρίου, γεγονός που κατατάσσει τα Πανεπιστήμιά μας απελπιστικά κάτω του μετρίου.
2 Η πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ έχουν τα καθηγητικά τους καθήκοντα ως πάρεργο. Η κύρια απασχόλησή τους είναι οι εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες, οι κλίκες, οι συντεχνίες, οι συναλλαγές, η διαπλοκή και η διαφθορά. Σε κάθε άξιο καθηγητή αντιστοιχούν τρεις ανάξιοι, διότι οι παρέες των καθηγητών προωθούν τους δικούς τους, ανεξαρτήτως προσόντων (είμαστε ΑΕΙ του βολέματος και της κλίκας).
3 Οι
υποψήφιοι Πρόεδροι, Κοσμήτορες και Πρυτάνεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δίνουν
«γη και ύδωρ» στις κλίκες των συναδέλφων τους και στις κομματικές παρατάξεις
των φοιτητών για να εκλεγούν.
4 Η
ασυδοσία κυριαρχεί στα ΑΕΙ, η παρανομία σπάνια τιμωρείται, ενώ το υπουργείο
Παιδείας παίζει έναν εξαιρετικά υποτονικό ρόλο. Τα κόμματα δεν μπόρεσαν
ακόμα(!) να συμφωνήσουν για κοινή στρατηγική στην Παιδεία. Ολα αυτά έχουν
καταρρακώσει τα ΑΕΙ μας.
5 Αν ένας καθηγητής αρχίσει να μάχεται τα κακώς κείμενα και να αγωνίζεται για το καλό της Σχολής του, τεχνηέντως απομονώνεται και εξουδετερώνεται. Κάποιοι αξιόλογοι και γενναίοι καθηγητές που το κάνουν, υφίστανται αφάνταστους διωγμούς, όπως ταπείνωση, συκοφαντία, επαγγελματική και ηθική απαξίωση, πειθαρχικές διώξεις και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. (…) Το πλήρες άρθρο
Οι επισημάνσεις δικές μου
* Ο κ. Παρασκευάς Παρασκευόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ.
Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009
Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο: Θέσεις-Απόψεις-Παρεμβάσεις
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009
H συμμετοχή σου στην ανατροπή είναι απαραίτητη
Η απαξίωση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. Η ευθύνη της σημερινής ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ προς την κατεύθυνση της απαξίωσης του Πανεπιστημιακού δασκάλου στα μάτια της κοινωνίας είναι αναμφισβήτητη. Η τακτική που έχει ακολουθήσει η ηγετική ομάδα της ΠΟΣΔΕΠ τα τελευταία δύο χρόνια, αντί να προστατεύει το Πανεπιστήμιο από την κυβερνητική υπονόμευση, έχει συμβάλει στην απαξίωση του.
Η Πρωτοβουλία "Μεταρρύθμιση για την Αναβάθμιση του Δημοσιου Πανεπιστημίου" με την στήριξη της ΚΙΠΑΝ (η δική μου αναφορά) και της Αριστερής Μεταρρύθμισης (η δική μου αναφορά) κάνει μια πανελλαδική προσπάθεια για την ανατροπή της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης.
Αγαπητέ συνάδελφε,
Είναι καιρός να επανεκτιμήσεις την θέση σου που βασίζεται στην σε πολλούς παγιωμένη αντίληψη της μη ενασχόλησης, της μη συμμετοχής. Αναλογίσου ότι πολλά από τα προβλήματα που ζούμε καθημερινά οφείλονται ακριβώς σε τέτοιες απόψεις.
Η συμμετοχή σου στην εκλογική διαδικασία του συλλόγου ΔΕΠ την Τετάρτη 18/2 θα είναι το δικό σου λιθαράκι στην ανατροπή αυτή. Θα είναι η δική σου συμβολή στην προσπάθεια για ένα πραγματικά μαζικό, πολυφωνικό, γνήσια δημοκρατικό, αντιπροσωπευτικό και κυρίως ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΠΟΣΔΕΠ αντάξιου της δυναμικής και της ποιότητας των Πανεπιστημιακών Δασκάλων της χώρας μας.
Η σημερινή κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Ένα καλύτερο μέλλον αξίζει στους φοιτητές μας. Ένα καλύτερο μέλλον αξίζει στα παιδιά μας.
Την Τετάρτη μπορείς να δώσεις την απάντηση σου σε αυτούς που απαξίωσαν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Κλεάνθης Θραμπουλίδης