Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2007

ΑΠΕΡΓΙΑ-ΚΑΤΑΛΗΨΗ

ΑΠΕΡΓΙΑ-ΚΑΤΑΛΗΨΗ 24 /1/2007, το "ξέφραγο αμπέλι" και το "περιβόλι" απ' τα Τρίκαλα

Σας ευχαριστώ (όσον αφορά το πρώτο) για την στήριξη στην επιχειρηματολογία μου. Μόνο που φοβάμαι πως όσον αφορά το δεύτερο, όχι μόνο την άδεια του Δ.Σ. δεν πήρατε, αλλά ούτε και του ποιητή για να στρεβλώσετε με τον τρόπο αυτό το νόημα του στοίχου.
Θα σας πω και μια  ιστορία (αληθινή) από τα Τρίκαλα.
Εκεί, εδώ και χρόνια θεωρείται κεκτημένο δικαίωμα (“κληροδότημα”) των μαθητών Λυκείου να κάνουν κατάληψη καμιά 20αριά μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Καθώς όμως οι μαθητές θέλουν να

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2007

Εκδηλώσεις για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Αναρωτιέμαι βάση ποιού νομικού ή θεσμικού πλαισίου (ή αν προτιμάτε ποιάς λογικής) μια Δημόσια Υπηρεσία αναστέλλει την λειτουργία της για να προασπίσει δήθεν την “Δημόσια και Δωρεάν” παιδεία όταν αυτή είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό υπεύθυνη για την σημερινή άθλια κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος;
Γιατί δεν υιοθετήθηκαν τόσα χρόνια πολύ πιο ήπιες μορφές δράσης (και όχι αγώνα):
  • για να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις και οι μηχανισμοί οι απαραίτητοι για την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων αλλά και της (έστω μικρής) χρηματοδότησης από την πολιτεία,
  • για να εφαρμοσθεί η αρχή της Δημόσιας Διοίκησης περί διαφάνειας στην λειτουργία της,
  • για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα σύστημα καταγραφής και αξιολόγησης των υπηρεσιών που προσφέρει,
  • για να σταματήσουν να μοιράζονται ξεπερασμένα συγγράμματα στους φοιτητές μας,
  • για να βρίσκουν οι φοιτητές μας τον διδάσκοντα στην αίθουσα διδασκαλίας,
  • για να έχουν οι φοιτητές ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών,
  • για να …
  • για να …

Μήπως δεν έγιναν και δεν γίνονται όλα τα παραπάνω για να «προστατευθούν κάποιες μειοψηφίες» που για χρόνια λυμαίνονται τον χώρο της εκπαίδευσης (και αυτό εμφανώς σε βάρος της πλειοψηφίας);
Γιατί δεν έχουμε τόσα χρόνια πείσει την κοινωνία ότι χειριζόμαστε αποτελεσματικά και προς όφελος της το κεφάλαιο της παιδείας; Μήπως δεν έχουμε την αυτοδυναμία; Ή μήπως καταχραστήκαμε την όποια αυτοδυναμία προς όφελος διάφορων μειοψηφιών;
Πώς μπορούμε τώρα να πείσουμε τους γονείς των φοιτητών μας, πώς μπορούμε τώρα να πείσουμε την κοινωνία ότι αγωνιζόμαστε, όχι για τα κεκτημένα μας και την διατήρηση της σημερινής «άθλιας» κατάστασης, αλλά για μια Δημόσια Δωρεά Παιδεία. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω. Δεν έχω το θράσος αυτό.
Κλεάνθης Θραμπουλίδης

Kiprianos wrote:
 
Γιατί αγαπητέ συνάδελφε,
 
 η έκφραση γνώμης, και μάλιστα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, συνιστά ατόπημα και τρόπος "νουθετήσεως".
Το ίδιο δεν κάνετε και εσείς στην τελευταία σας πρόταση;
 
Ακόμη κι αν δεχτούμε τα "περί πλειοψηφίας των Ελλήνων" (για το οποίο δεν είμαι σίγουρος - παρότι η πρόταση υποστηρίζεται από τα κόμματα που συγκεντρώνουν  τουλάχιστον 85% των ψηφοφόρων, οι δημοσκοπήσεις, παρότι θέτουν το ερώτημα διχομομικά (ναι ή όχι στην αλλαγή του 16) δείχνουν ότι το 50% λέει Ναι  και το 37% Όχι ) Δημοκρατία δεν σημαίνει προστασία της μειοψηφίας; 
Η συζήτηση δεν κάνει ποτέ κακό. Αντίθετα, προστατεύει από την προχειρότητα και τους εκ υστέρων θρήνους. Ποιος λέει όχι στις Αλλαγές. Όλοι ξέρουμε, όμως, ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Αλλαγής είναι η -συνήθης- προχειρότητα. Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτό δεν ισχύει και στην περίτπωση του 16; Το μολογούν μέσες άκρες ακόμη και βουλευτές της συμπολίτευσης.  
 
Π. Κυπριανός  
----- Original Message -----
Sent: Tuesday, January 09, 2007 9:06 AM
Subject: [ANNOUNCES] Re: [ANNOUNCES] FW: Εκδηλώσεις για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ...


Αρνούμαι να συμμετάσχω στην εις βάρος των σπουδών τελετουργική διαμαρτυρία της Συγκλήτου, με αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος, κατά τις ημέρες που συνεδριάζει η αρμόδια για την αναθεώρηση του Συντάγματος Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο καλλίτερος τρόπος «διαφωτίσεως», αν όχι νουθετήσεως! της πλειοψηφίας των Ελλήνων, που στηρίζουν την κατάργηση της απαγόρευσης του άρθρου 16.
Μια τέτοια ενέργεια το μόνο που κάνει είναι να ενθαρρύνει τους πάσης φύσεως καταληψίες.
Και πάντως, η νοσταλγία του παλαιού καθεστώτος δεν προμηνύει τίποτα καλό, ενώ οι θρηνωδίες  δεν ωφελούν!

Γ. Στάικος
----- Original Message -----
Sent: Monday, January 08, 2007 12:06 PM
Subject: [ANNOUNCES] FW: Εκδηλώσεις για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο



-----Original Message-----
From: Konstantinos Ravanis [mailto:ravanis@upatras.gr]
Sent: Monday, January 08, 2007 12:02 PM
To: rectorate@upatras.gr
Subject: Εκδηλώσεις για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, με βάση την απόφαση της Συγκλήτου του προχωρά σε αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας για 2 ημέρες, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου και την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2007, με στόχο να δημοσιοποιήσει τις αντιρρήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας στην επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που αφορά στην ίδρυση μη κρατικών – ιδιωτικών Πανεπιστημίων, αλλά επίσης να προβάλλει το σημαντικό έργο και την κοινωνική προσφορά του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η διοίκηση και οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου και τις δύο αυτές ημέρες θα λειτουργήσουν κανονικά.
Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν την Τετάρτη 10η Ιανουαρίου είναι οι ακόλουθες:
  • Στις 10.00 πμ ο Πρύτανης Σ. Κουμπιάς και οι Αντιπρυτάνεις Β. Αναστασόπουλος, Δ. Δουγένης και Κ. Ραβάνης θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στην Πρυτανεία.
  • Μεταξύ 12.00 μ και 2.00 μμ οι Πρυτανικές Αρχές θα επισκεφθούν τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, τον Νομάρχη Αχαΐας, τον Δήμαρχο Πατρέων και τον Δήμαρχο Ρίου.
  • Επίσης, το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 7.30 μμ, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πλατεία Γεωργίου θα γίνει κεντρική εκδήλωση του Πανεπιστημίου με θέμα: «Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο σήμερα» με ομιλητές τους πρώην Πρυτάνεις, Καθηγητές κ.κ. Αθ. Σαφάκα, Αλ. Λυκουργιώτη, Σ. Αλαχιώτη, Ν. Ζούμπο, Χρ. Χατζηθεοδώρου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Στ. Κουμπιάς.