Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Επί της διαδικασίας τήρησης Πρακτικών

Μια από τις σοβαρότερες πηγές προβλημάτων στις διαδικασίες εκλογών (και όχι μόνο) είναι η απαγόρευση ηχογράφησης των συνεδριάσεων, όπως πολύ σωστά αναφέρει η συνάδελφος και γνωρίζουν όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας συμπεριλαμβανομένων των μελών της Διοίκησης.

Μεταφέρω για προβληματισμό

Α) απόσπασμα από συζήτηση στο κτίριο Διοίκησης για το θέμα,

Β) ένα συμβάν που αναδεικνύει το πρόβλημα, και 

Γ) την πρώτη παρέμβαση μου για το θέμα 13 χρόνια πριν

Α) Συζήτηση περί ηχογράφησης πρακτικών σε συνεδρίαση εκλεκτορικού σώματος. 23-01-2020

Το παρακάτω είναι η  προσωπική  μου εκδοχή της συζήτησης. Ισως να υπάρχουν και άλλες.

Σε συνάντηση με την παρουσία Πρυτάνεως, Αναπληρωτή Πρυτάνεως Ακ. Υποθ. και της Γραμματέας του Πανεπιστημίου ζητώ την άδεια ηχογράφησης (από την Γραμματέα του τμήματος) της συνεδρίασης παρουσιάζοντας την επιχειρηματολογία μου για το αίτημα αυτό. 

Η Πρύτανης εκφράζεται θετικά κατ΄αρχήν. 

Η Γενική Γραμματέας όμως έχει άλλη άποψη. «Αυτό απαγορεύεται από τον Νόμο» 

Αναφέρω πως αυτό δεν είναι σωστό. Η ηχογράφηση δεν απαγορεύεται από τον Νόμο καθώς ηχογράφηση πρακτικών γίνεται στην Βουλή αλλά και σε πολλά Πανεπιστήμια καθώς έχω ιδίαν εμπειρία για αυτό. 

Η ΓΓ επιμένει πως απαγορεύεται από τον Νόμο και δεν μπορώ να ζητήσω από την Γραμματέα του Τμήματος να το κάνει. 

Την ρωτάω να μας πει από ποιόν Νόμο απαγορεύεται. 

Από τον εσωτερικό κανονισμό απαντά η ΓΓ. 

Αυτόν τον γράψατε εσείς! της απαντώ. 

Ζητήσαμε γνωμάτευση από την Νομική υπηρεσία απαντά η ΓΓ. 

Αναφέρω πως έχω συμμετέχει σε πολλά εκλεκτορικά και σχεδόν σε όλα υπήρχε ηχογράφηση της συνεδρίασης. 

Την συζήτηση διακόπτει η Πρύτανης η οποία επικοινωνεί με ανοικτή ακρόαση με συνάδελφο μέλος της Πρυτανικής αρχής από το ΑΠΘ. Η ερώτηση της Πρυτάνεως. Ηχογραφείτε τις συνεδριάσεις των εκλεκτορικών σωμάτων; Βέβαια! η απάντηση από το ΑΠΘ. ... Α Μάλιστα!  ... και τις συνεδριάσεις της Συγκλήτου; Μα φυσικά! η απάντηση. ...και τις συνεδριάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων; Βέβαια! η απάντηση. Και η Πρύτανης αφού τερματίζει την επικοινωνία με ΑΠΘ στρέφεται προς την ΓΓ και ρωτάει … Γιατί το γράψαμε αυτό? 

Και η απάντηση από την ΓΓ Είναι δύσκολο να απομαγνητοφωνούμε ….

Μετά από τα παραπάνω επέμενα στην ηχογράφηση δηλώνοντας πως δεν θα παραστώ ως μέλος της Τριμελούς εισηγητικής στην συνεδρίαση αν δεν γίνει ηχογράφηση. Η Πρύτανης με διαβεβαίωσε πως θα φροντίσει να γίνει ηχογράφηση της συνεδρίασης.

Η συνεδρίαση του εκλεκτορικού έγινε χωρίς ηχογράφηση και τα πρακτικά διαμορφώθηκαν με την γνωστή  σε όλους μας μέθοδο.

Και φυσικά ο κάθε προεδρεύων θα ισχυρισθεί μετά «Προφανέστατα όλα αυτά θα αποτυπωθούν επακριβώς στο σχετικό Πρακτικό Εκλογής, επί του οποίου θα εφαρμοστούν οι νόμιμες διαδικασίες.»

Και μετά θα γίνει ο "έλεγχος Νομιμότητας" ... και όλοι ξέρουμε τι θα βγάλει. 

Β) Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος της τρέχουσας πρακτικής τήρησης πρακτικών

Συνεδρίαση της Συγκλήτου 19/12/2019. Θέμα:Επικύρωση πρακτικών.

(…) Η Πρύτανης προτείνει και η Σύγκλητος αποφασίζει ομόφωνα την αποστολή έως τις 30/12/2019τυχόν παρατηρήσεων ή/και διορθώσεων στα Πρακτικά της υπ’ αριθ. 160/21.11.2019 συνεδρίασης της Συγκλήτου.


Γ) Παρέμβαση για το θέμα 13 χρόνια πριν

Την πρώτη δημόσια παρέμβαση μου για το θέμα την έκανα Νοέμβριο 2008 στο ΒΗΜΑ του Πανεπιστημίου με τίτλο (Αφήστε το να "σαπίσει¨). Ακολούθησε το πρώτο μου έγγραφο για το θέμα αυτό προς τον κ. Δουγένη (24 Ιανουαρίου 2008) ο οποίος προς τιμή του βρήκε το σχετικό αίτημα μου για ηχογράφηση πολύ θετικό, με ευχαρίστησε και μου ζήτησε να συνεχίσω με αντίστοιχα αιτήματα. Και αμέσως μετά το θέμα έκλεισε … στο ανώτερο επίπεδο … αυτό του Πρύτανη. Κατάλαβα πως τέτοια αιτήματα όχι μόνο δεν έχουν τύχη αλλά και σε βάζουν με την πλάτη στον τοίχο.

Από τότε για το θέμα έχουν γραφεί πολλά, μπορούν να γραφούν ακόμη περισσότερα.

Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Καθηγητής

1 σχόλιο:

  1. Με την υπ’ αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.37 Α.1/27/οικ.9413/2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε χτες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως [ΦΕΚ 1704/Β/6-5-2020], είναι πλέον επιτρεπτή η ηλεκτρονική καταγραφή των συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων, οι οποίες πραγματοποιούνται με χρήση της υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης e:Presence.gov.gr. Πηγή: e:Presence: Επιτρέπεται η καταγραφή των συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων του Δημοσίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή