Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Προσχέδια νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση και Deadlines

Μάταια τόσα χρόνια προσπαθώ να πείσω τους φοιτητές μας για την σημασία των deadlines. Οι πρακτικές αυτής της χώρας τους διδάσκουν άλλα.

2011-2021. Δέκα Χρόνια … διαβούλευσης. Δέκα χρόνια χαμένων ευκαιριών για την αναβάθμιση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου. Μια φορά πιάσαμε το deadline και μάλιστα με την πρωτοφανή πλειοψηφία των 280 βουλευτών (νόμος Διαμαντοπούλου) αλλά το αποτέλεσμα της καταστράφηκε μέσα σε λίγα χρόνια από μικρότερες πλειοψηφίες.

2011: Προσχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιμετώπισης της προσπάθειας της Πολιτείας από το Πανεπιστήμιο

Δευτέρα 4/7, αργά το βράδυ: δίνεται στην δημοσιότητα το προσχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση (110 σελίδες) 

Τρίτη 5/7, στις 11:40: κοινοποιείται στην Πανεπιστημιακή κοινότητα η θέση της Πρυτανικής Αρχής. Η θέση δημοσιοποιείται στον τοπικό τύπο. 

Τετάρτη 6/7: δίνεται συνέντευξη τύπου των Πρυτανικών αρχών 

Πέμπτη 7/7: συνεδριάζει η Σύγκλητος η οποία υιοθετεί στο σύνολό τους τις απόψεις των Πρυτανικών Αρχών.

Τετάρτη 13/7: διεξάγεται η πρώτη συζήτηση στην Πανεπιστημιακή κοινότητα για το προσχέδιο Νόμου.  Πηγή: Προσχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση - Μύθοι και Πραγματικότητα

2021: σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα έως την Τετάρτη 14 Ιουνίου (…) το σχέδιο νόμου για την ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  (εδώ)

22 Σεπτεμβρίου   - παράτασηχωρίς να προσδιορίσει το χρόνο.  Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι μετά από αίτημα των Πανεπιστημίων θα δοθεί παράταση στην υποβολή προτάσεων για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο (εδώ)

Νάμαστε καλά το 2031 να ζήσουμε μια ακόμη διαβούλευση. Ως τότε βέβαια μπορεί να έχουν γίνει Πανεπιστήμια και τα ΕΠΑΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου