Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Υπόδειγμα Πρότασης Ομοτιμοποίησης

Με την ευκαιρία των “Ομοτιμοποιήσεων” που κάθε χρόνο τέτοια εποχή λαμβάνουν χώρα στο Πανεπιστήμιο, κοινοποιώ σχέδιο Πρότασης Ομοτιμοποίησης που μπορεί να είναι λιτό αλλά έχει αποδειχθεί αφάνταστα αποδοτικό καθώς δοκιμάστηκε στην πράξη. 

Πέρασε επιτυχώς σε ένα από τα θεωρούμενα καλύτερα Τμήματα χωρίς κανένα άλλο συνοδευτικό και με ελάχιστη συζήτηση. Αυτό το καθιστά αναμφίβολα επαναχρησιμοποιήσιμο, ανεξάρτητο του προτεινομένου και πλήρως αποτελεσματικό. 

Δεν χρειάζεται να επισυνάψετε ούτε καν το βιογραφικό του προτεινόμενου

συναδέλφου. Αρκεί να γράψετε στην πρόταση ότι αυτό επισυνάπτεται. Δες απόσπασμα της πρώτης παραγράφου του σχεδίου  «(όπως φαίνεται αναλυτικά στο επισυναπτόμενο βιογραφικό του σημείωμα)»

Και αν βρεθεί κάποιος συνάδελφος να το επισημάνει αυτό και να ζητήσει τα στοιχεία εκείνα που σας επιτρέπουν να χαρακτηρίζετε τον προτεινόμενο ως υπόδειγμα δασκάλου και ερευνητή και το διδακτικό, ερευνητικό, επιστημονικό και διοικητικό του έργο εξαιρετικά επιτυχημένο, δεν χρειάζεται να απαντήσετε. 

Είναι τόσο αποτελεσματικό το σχέδιο της πρόταση που κάνει και για την περίπτωση που δεν υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό σας ως υπόδειγμα ερευνητή. Κάνει ακόμη και για την περίπτωση που δεν θα μπορέσετε να βρείτε γνωστικό του αντικείμενο για να τεκμηριώσετε το ότι στάθηκε πρωτοπόρος στην Ελλάδα όσον αφορά την εισαγωγή του στο πρόγραμμα σπουδών  του αντικειμένου του Τμήματος σας. Θα πάρετε το γνωστικό αντικείμενο άλλου συναδέλφου. Προσέξτε μόνο αυτός να έχει συνταξιοδοτηθεί. 

Τέλος, κατά τη συζήτηση της πρότασης στο Τμήμα σας, μην ξεχάσετε να τονίσετε πως η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει γρήγορα γιατί «έχουμε και άλλα θέματα για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη» και  αν χρειασθεί να επικαλεσθείτε και το γεγονός ότι «εκκρεμούν οι αναθέσεις μαθημάτων για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά». (Πηγή: Περί της απαξίωσης του τίτλου Ομότιμου Καθηγητή  εδώ)

Η πρόταση μπαίνει άμεσα σε ψηφοφορία και περνάει … έτσι πολύ απλά, όπως πολύ απλή αλλά πλήρως αποτελεσματική είναι και η ίδια. 

Και θα είστε σίγουρα ικανοποιημένοι γιατί έχετε δημιουργήσει, για τους φοιτητές σας και τους συναδέλφους σας, πρότυπα δασκάλου, επιστήμονα, ερευνητή.

Κλεάνθης Θραμπουλίδης

ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ …. ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Πανεπιστημιούπολη Ρίου, …………… 20..

Πρόταση απονομής του τίτλου του Ομότιμου Καθηγητή στον συνταξιοδοτηθέντα καθηγητή ……………… από τον …. , τον/την …. και τον/την ….

Ο αφυπηρετήσας συνάδελφος μας …(1)….. …., κατά τη διάρκεια της πολυετούς ευδόκιμης υπηρεσίας του στο Τμήμα μας, έχει να επιδείξει αξιοσημείωτο, πολύπλευρο και εξαιρετικά επιτυχημένο διδακτικό, ερευνητικό, επιστημονικό και διοικητικό έργο (όπως φαίνεται αναλυτικά στο επισυναπτόμενο βιογραφικό του σημείωμα) που συμπεριλαμβάνει επαναλαμβανόμενες Θητείες …(2).. καθώς και Θητεία …(3)….. Το πολυσχιδές αυτό έργο τον κατέστησε πυλώνα του Τμήματος και υπόδειγμα δασκάλου και ερευνητή όπως επίσης και ουσιαστικό παράγοντα προβολής του Τμήματος. Η αφοσίωση του στο Τμήμα, το ακαδημαϊκό του ήθος, η άμεμπτη συμπεριφορά του, τόσο προς τους συναδέλφους του όσο και προς τους φοιτητές, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς για το Τμήμα, συνεισέφεραν ουσιαστικά τόσο στην εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος όσο, και στην αναβάθμιση της κάθε είδους λειτουργίας του. Ιδιαίτερα θα σταθούμε στην διδακτική προσφορά του …(1). . στην περιοχή των …(4)…. όπου υπήρξε πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην εισαγωγή τους στο πρόγραμμα σπουδών του …(5)…….  Μηχανικού (από τη δεκαετία του 1970). Αργότερα με την εισαγωγή των …(4)… στην επίλυση προβλημάτων για την βιομηχανία και σε συνδυασμό με …… συνέβαλε στην δημιουργία «σχολής» που παρήγαγε αξιόλογα εφηρμοσμένα ερευνητικά αποτελέσματα με αποτύπωμα στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Βιομηχανία. Με βάση τα ανωτέρω προτείνουμε την ανακήρυξη του …(1).. ως Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, με την πεποίθηση ότι η πράξη αυτή, όχι μόνο θα τιμήσει τον συναδελφό μας που με το έργο του συνέβαλε στην ανάδειξη της θετικής εικόνας και φυσιογνωμίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Τμήματος μας, αλλά συνάμα θα αποβεί εις όφελος του Τμήματος μας και, κατ’ επέκταση, του Πανεπιστημίου με τη βεβαιότητα της συνεχιζόμενης προσφοράς του.

Οι προτείνοντες:

 

Όπου:

(1) Ονοματεπώνυμο συναδέλφου

(2) Διευθυντή ερευνητικής ομάδας, εργαστηρίου, τομέα, Προέδρου Τμήματος

(3) Διευθυντή εργαστηρίου, τομέα, Προέδρου Τμήματος, Πρύτανη (ανάλογα με το (2))

(4) Βάζετε την περιοχή του. Κάποια θα έχει.

(5) Την ειδικότητα Μηχανικού των αποφοίτων του Τμήματος σας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου