Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Conflict of Interest and … Code of Ethics – Άγνωστες λέξεις;


Προς
Αναπληρωτή Πρυτάνεως Ακαδημαϊκών και Διεθνών θεμάτων,
Πρόεδρο της επιτροπής Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και
υποψήφιο Πρύτανη

Αξιότιμε κ. Καραμάνο,

Κάθε φορά που μου ζητάνε να κάνω review σε μία εργασία κατά την διαδικασία αποδοχής ή μη, έχω να εκτελέσω μια τυπική διαδικασία όπως υποθέτω και εσείς αλλά και κάθε Πανεπιστημιακός.

Υπάρχει ένα κουτάκι και δεξιά γράφει μια φράση πολύ τυπική η οποία έχει μέσα της τον όρο conflict of interest.

Τριανταπέντε και ίσως κάτι παραπάνω χρόνια τώρα, την χρονική στιγμή που πρέπει να προσπεράσω το βήμα αυτό στην διαδικασία αποδοχής ή όχι της πρότασης, για να λειτουργήσω ως reviewer, το μόνο που σκέφτομαι είναι αυτό για το οποίο ορκίστηκα αρχές Σεπτεμβρίου του 1981 διαβάζοντας τον όρκο των αποφοίτων της Πολυτεχνικής Σχολής ενώπιον του τότε Πρύτανη κ. Γεώργιου Μανιάτη.

Τα χρόνια πέρασαν. Oι καιροί άλλαξαν. Εγώ όμως είχα την εντύπωση πως τα code of ethics για τα οποία έδωσα όρκο τότε αλλά και αργότερα, όταν ανέλαβα υπηρεσία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ορκιζόμουν “να φυλάττω πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω τιμίως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντα μου”, παραμένουν σταθερά, μέχρι που προχθές, σε σχετική συζήτηση, συνάδελφος μου λέει «Είσαι σίγουρος;»

Σκέφτηκα λοιπόν να απευθυνθώ δημόσια στον Αναπληρωτή Πρυτάνεως Ακαδημαϊκών και Διεθνών θεμάτων, καθώς το θέμα αφορά το σύνολο του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Ιδρύματος και να ζητήσω την άποψη του, που υποθέτω θα είναι και αυτή που ο ίδιος τηρεί κάθε φορά που αποδέχεται (πιθανόν να αυτοπροτείνεται) να παίξει τον ρόλο του reviewer ενός κειμένου και να αποφασίσει αν αυτό παραβιάζει τον κώδικα Ακαδημαϊκής Δεοντολογίας.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας και για την απάντηση σας.

Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Καθηγητής
Πανεπιστήμιο Πατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου